Gitzwarte humor, een bizarre hoeveelheid aan wapens en bijzonder kleurrijke personages. Het is een formule die al tien jaar lang zeer succesvol is voor ontwikkelaar Gearbox Software, maar kan de nieuwste Borderlands nog genoeg vernieuwing bieden zonder teveel van het bekende pad af te dwalen? Lees het in onze Borderlands 3 review.

Wie de eerdere Borderlands-titels heeft gespeeld weet dat de bandieten op de planeet Pandora een zooitje ongeregeld zijn, de belichaming van anarchie. Maar dat is niet meer het geval in Borderlands 3. De zogeheten Calypso Twins, Tyreen en Troy, hebben de verschillende bandietengroepen onder één banier samengebracht: de Children of the Vault. De tweeling heeft als doel om ‘The Great Vault’ te openen en zichzelf te promoveren tot goden, niet bepaald wat de wereld van Borderlands kan gebruiken.

Troy en Tyreen gaan namelijk over lijken en dus is het aan jou, één van de nieuwe Vault Hunters, om de twee een halt toe te roepen. Natuurlijk doe je dat niet helemaal alleen en krijg je ondersteuning van de Crimson Raiders, waarbij we weer een aantal zeer bekende gezichten tegenkomen uit de eerdere Borderlands-titels – zelfs uit Tales of the Borderlands! Het is een feest van herkenning voor de doorgewinterde Borderlands-fan.

Zwarte humor anno 2019

Een ander belangrijk onderdeel van de franchise is natuurlijk de zwarte humor, die in Borderlands 3 ook weer rijkelijk aanwezig is en daarnaast zeer actueel. Anno 2019 kan Gearbox natuurlijk niet om onderwerpen als streamers, social media, Starbucks, Battle Royale en gezichtsbeharing heen. We hebben tijdens het avontuur behoorlijk wat afgelachen, al waren er soms momenten dat de humor een beetje geforceerd aanvoelde.

Op andere momenten gaat Borderlands 3 daarentegen een stuk verder dan zijn voorgangers. Waar we in de eerdere titels namelijk constant werden geconfronteerd met de dood, werd dat lot voor vrijwel elk belangrijk personage bespaard. Maak je borst maar nat, want in het nieuwste deel is niemand veilig voor de machtslust van de Calypso Twins. Het komt aan als een behoorlijke schok, want het is niet iets wat we hadden verwacht.

In het verhaal kom je bovendien ook vaak in aanraking met het duo, die een interessante dynamiek tussen elkaar hebben. Waar Handsome Jack je vooral lastig viel over de radio, daar zullen Troy en Tyreen constant hun gezicht laten zien om je uit te dagen, tot op het punt dat je er helemaal klaar voor bent om een paar kogels door het duo heen te jagen.