Boeren werken hard op het land. Werknemers slaan de handen ineen om prachtige producten te vervaardigen. Ondertussen hou jij een oogje in het zeil om te zien of je dorp niet te snel of te langzaam groeit. Tijdens de Anno 1800 review voelden wij ons als een ware ontdekkingsreiziger die naar een flinke dosis macht smachtte.

Anno. Ondertussen zijn er al zoveel spellen binnen de serie verschenen dat veel mensen al wel een beeld hebben wat ze nu eigenlijk bij dit spel kunnen verwachten. In Anno 1800 is het zoals altijd jouw taak om als leider op te treden en een prachtige beschaving op de kaart neer te zetten. Waar je begint met bouwen van een marktplaats, huisjes voor de boeren en natuurlijk boerderijtjes om die boeren aan het werk te kunnen zetten, bouw je jouw vestiging steeds verder uit. Anno 1800 geeft je ontzettend veel handvaten om zelf de touwtjes in handen te nemen en een stukje wereldgeschiedenis te schrijven.

Flink aan de slag
Wanneer je het spel start lijkt het alsof je niet heel veel mogelijkheden krijgt. Schijn bedriegt want er schuilen enorm veel features in dit spel. Alle spelvarianten zijn zo immens groot dat je er urenlang in bezig kunt zijn. In de campaign word je echt aan het handje genomen en leer je de basisbeginselen van het spel. Dit gebeurt door je verschillende missies te geven die je naar je beste streven probeert te voltooien. Dit alles wordt overgoten door een verhaaltje dat door middel van dialogen en goede voice acting levend wordt gepresenteerd. Al snel duik je in een simpel maar pakkend verhaal over je vastgezette vader.

Je bent niet snel klaar met het uitspelen van de campaign. Waar je nog begint door met je vissersbootje vissen te vangen door ze eerst met dynamiet naar het wateroppervlakte te laten drijven, ben je binnen no time uitgevaren en ga je een avontuur tegemoet. Zo krijg je vier hoofdstukken waarbij je alleen het eerste hoofdstuk al zeker meer dan anderhalf kwijt kunt zijn. De uiteindelijke spelduur hangt ook sterk af van de moeilijkheidsgraad waarmee je de campaign start. Wanneer je denkt dat de makkelijkste variant niet voldoende uitdaging biedt, kun je namelijk ervoor kiezen om jezelf extra uit te dagen. Het tutorial-element maakt de vier hoofdstukken interessant voor de nieuwkomers. De variatie maakt het fris voor gevordenen.