In Animal Crossing New Horizon word je een enthousiaste eilandbewoner van een grafisch prachtig ogend ‘onbewoond’ eiland. Je begint met een simpel en wat sober tentje, maar binnen enkele dagen zie je steeds meer groeien op jouw droomeiland. Er komen lieftalige dieren op je eiland wonen, waar je een leuke, vlotte babbel mee kunt houden. Ook bouw je regelmatig winkels, bruggen, hellingen of andere projecten waar je veel moeite in steekt. Doordat je klok synchroon loopt aan de echte tijd, is het elke dag feest als je terugkeert om te zien of je net aangelegde bouwterrein al is afgebouwd.

Ook word je geprikkeld elke dag te kijken of er weer nieuwe insecten of dieren zijn. Sommige verschijnen alleen ’s avonds, anderen alleen ’s ochtends. Veel vissen en insecten zijn ook nog eens seizoensgebonden. Je kunt immers alles pas hebben gezien en gevangen door minimaal een jaar lang het spel te spelen. Ook zijn er seizoensgebonden gebeurtenissen die je zoet houden. Bijvoorbeeld het bouwen van een sneeuwpop! Het spel is zo ontspannend, dat je met gemak de tijd vergeet.

Krijg de regie in handen

Meer dan ooit tevoren, krijg je in dit spel de volledige regie van je eigen eiland in handen. De eerste speler bepaalt niet alleen waar hij zijn eigen tentje met haring en al de grond in ramt, ook mag hij of zij de tenten van medebewoners plaatsen. Anders dan andere delen begin je op een vrij kaal eiland. Je wordt alleen omringd door onkruid, maar niet door de typische winkel van Tom Nook, het prachtige museum van Blathers, of de vrolijke zaak van de Able Sisters. Door de loop van je avontuur krijg je bouwpakketten waardoor jij zelf bepaalt waar alle belangrijke gebouwen komen te staan. Heb je spijt van de plaatsing van een gebouw, Tom Nook is je reddende engel. Je verandert het zo!

Door de loop van het spel worden je opties alsmaar uitgebreid. Zo krijg je na enkele weken te hebben gespeeld, de vrijheid om ook heel het landschap naar je wens aan te passen. Met een paar drukken op de knop tover je een prachtige waterval tevoorschijn, verander jij je dorp in een waar waterparadijs met flink wat rivieren, of leg je alles droog en werk je de hoogte in door kliffen aan te leggen. Na een flinke hoeveelheid tijd in het spel te hebben gestopt, kun je zelfs de belangrijkste gebouwen met elkaar verbinden door een prachtig pad aan te leggen. Iets wat gebruikers altijd wilden, maar vooralsnog alleen mogelijk was voor mensen die het spel anders speelden dan bedoeld.