Trillende schouderknoppen

Sony onthulde onlangs haar nieuwe controller, de DualSense. Daarbij kregen we te horen dat er geen rumble technologie centraal verwerkt is, maar dat de schouderknoppen adaptive zijn. Hierdoor zijn trillingen in de triggers te voelen als je games speelt. Daarbij zijn de triggers stroever of juist losser, afhankelijk van de game die je speelt. Het voordeel van Sony’s DualSense is dat ontwikkelaars bij elke game kunnen bepalen hoe de trilfunctie eruit komt te zien in elke situatie. Daarnaast zal de weerstand in de triggers voor een meer authentieke game-ervaring gaan zorgen. Of dit uiteindelijk door de speler zelf aan te passen is, is nog onbekend.

Microsoft heeft in haar Xbox Series X controller de triggers nagenoeg onveranderd gelaten. Het nieuwe design geeft je wel een wat ruwer oppervlak, waardoor je betere grip hebt. De trilfunctie blijft centraal in de controller verwerkt en is, net als de triggers, niet adaptive. Dit heeft als voordeel dat de trilfunctie van de controller eenvoudig is gebleven en er voor ontwikkelaars geen extra moeite gedaan hoeft te worden om dit in hun games te verwerken. Een mogelijk nadeel is dat de schouderknoppen in iedere game hetzelfde aanvoelen, zoals bij de huidige Xbox One controller. Dat kan ten koste gaan van de realistischere game-ervaring.

Touchpad

De controller van de Xbox Series X is in haar ontwerp nagenoeg onveranderd gebleven ten opzichte van de Xbox One controller. Dit zal voor elke Xbox bezitter een vertrouwd gevoel geven, maar dat betekent ook dat er een functie vanuit Sony’s controller niet meegenomen is: de Touchpad. Nu is deze functie ook niet de meest gebruikte functie van de DualShock 4 controller en als deze al gebruikt werd, dan fungeerde deze vaak als een enorme startknop.

De DualSense controller heeft de Touchpad meegenomen vanuit de DualShock 4. Deze knop is op het design na onveranderd gebleven. De grote vraag is of ontwikkelaars deze dit keer wel omarmen en gebruiken als touch-interface of dat we wederom een enorme startknop hebben gekregen.