Het slechte nieuws is dat dit voorlopig de laatste game is die we in de Uncharted-reeks zullen zien, maar het goede nieuws is dat dit de beste game in de serie is. Ontwikkelstudio Naughty Dog kon zich voor Uncharted 4: A Thief’s End voor het eerst helemaal richten op de PlayStation 4, en het resultaat mag er zijn. De game ziet er schitterend uit, zowel wat de personages als wat de omgevingen betreft. Het gaat om een wereld waarin je het liefst per direct op vakantie zou gaan. De gameplay weet een heerlijk gevoel van avontuur op te roepen, en gecombineerd met de toegenomen vrijheid die spelers krijgen om situaties aan te pakken, is die gameplay van hetzelfde hoge niveau als de audiovisuele presentatie. De multiplayer-modus is, ten slotte, een kers op een toch al lekkere taart die in de komende maanden ook nog eens wordt voorzien van gratis extra content. Al met al een prachtig afscheid voor Nathan Drake en zijn vrienden.

Het mag dan Lara Croft met haar Tomb Raider-serie zijn geweest die actie-avonturengames zoals we ze nu kennen heeft ingeleid, feit is dat Nathan Drake en zijn Uncharted-serie de bevallige jongedame inmiddels in alle opzichten heeft overvleugeld. En mocht dat na de eerste drie delen van de Uncharted-serie nog niet duidelijk genoeg zijn, dan beslist Naughty Dog die discussie met deel vier definitief in zijn voordeel. Het (voorlopige?) slotstuk van de Uncharted-franchise is namelijk niet alleen de beste game uit de serie, maar ook een van de beste games die het genre ooit gezien heeft.

Laten we daarom maar beginnen met een van de weinige kritiekpunten die zouden kunnen worden losgelaten op deze adventure. De ontwikkelaars claimden, toen de game nog in ontwikkeling was en net was aangekondigd, dat het spel volledig in 1080p en op 60fps zou draaien. Dat is niet helemaal gelukt. Uit performance-overwegingen is besloten de singleplayer op 30fps te laten draaien. Op die manier kwam de grafische kwaliteit niet in het geding. In de multiplayer werd de benchmark van 60fps overigens wél gehaald, maar dat is iets anders dan ‘het hele spel’.

Een kniesoor die daar om maalt, want de realiteit is dat de framerate ook in de singleplayer nooit een probleem vormt. Bij de heftigste momenten komen wat drops voor die met het blote oog prima waarneembaar zijn, maar buiten dat loopt de game vlekkeloos. De positieve kant van de knieval naar 30fps is gelukkig goed zichtbaar. Uncharted 4: A Thief’s End beschikt over uitstekende graphics. Zo goed zelfs, dat we het best aandurven om te stellen dat het hier om de mooiste consolegame ooit gaat. Nathan Drake en de zijnen komen op allerlei verschillende locaties terecht, en de ene locatie ziet er nog mooier uit dan de andere. Zeker in de wat tropischer omgevingen stonden we regelmatig even stil om te genieten van het uitzicht.

Dat is echter pas het begin. De audiovisuele kwaliteit komt overal in terug. De lichtinval in een stoffige ruimte is in die zin al even indrukwekkend als een prachtig vergezicht op een eiland in Madagascar. Daarbij komt nog dat het spel beschikt over prima werkende anti-aliasing. Alles ziet er daardoor lekker scherp en verzorgd uit. Ook de vormgeving en de animatie van de personages zijn van hoog niveau, en dat niveau gaat in de tussenscènes nog eens een stapje omhoog. Dat gebeurt subtiel, want de game wisselt tussenscènes en gameplay moeiteloos met elkaar af, zonder dat daar zwarte schermen of iets dergelijks tussen zitten. De grafische kwaliteit verandert daarbij natuurlijk wel, maar dat gebeurt op zo’n manier dat de speler het amper merkt, en dat verdient een groot compliment.

Datzelfde compliment mag uitgedeeld worden aan het geluid. Regelmatig komt de soundtrack verrassend uit de hoek, op een zeer positieve manier. De effecten zijn ook prima, alsmede de stemmen van de verschillende personages. Dat hoge niveau in de voice-acting zijn we inmiddels best gewend van Naughty Dog, maar Uncharted 4 doet er nog een schepje bovenop. Het helpt om de tussenscènes boeiend en geloofwaardig te houden. Zo geldt de audiovisuele presentatie van het geheel als een nagenoeg perfecte basis waarop Naughty Dog een game heeft kunnen bouwen die bij voorbaat geldt als een van de beste games van dit jaar.