The Witcher 3: Wild Hunt is een prachtige, meeslepende game die op veel fronten een nieuwe standaard zet voor role-playing games. Het spel biedt een open wereld waarin hoofdpersonage Geralt of Rivia vrij kan gaan en staan waar hij wil. Paardrijden, varen, zwemmen en klimmen behoren dit keer ook tot de mogelijkheden, wat er voor zorgt dat vrijwel alles in de spelwereld daadwerkelijk begaanbaar gebied is. Die spelwereld is het doek waarop het verhaal van The Witcher 3 uiteindelijk geschilderd wordt. Spelers kunnen zelf bepalen hoe ver ze dat verhaal uitdiepen door meer of minder sidequests uit te voeren. Audiovisueel is The Witcher 3 van hoog niveau, al wegen die prachtige graphics wel zwaar. Op de consoles zijn er af en toe framerate-drops, en de pc-versie kan door vrijwel geen enkele normale pc op de ultra-settings gespeeld worden zonder dat de framerate ruim onder de 60fps uitkomt. Dat mag – net als enkele kleine bugs – de pret echter niet drukken. The Witcher 3: Wild Hunt is een must-have.

Als we voorafgaand aan dit jaar een lijstje hadden moeten maken met de games waar we het meest naar uitkeken, dan zou The Witcher 3: Wild Hunt daar zeker op hebben gestaan. Al sinds de eerste aankondiging beloofde deze role-playing game niet alleen het ultieme meesterwerk van de Poolse ontwikkelstudio CD Projekt Red te worden, maar ook een game die op meerdere manieren de lat hoger zou leggen voor rpg’s in het algemeen. Daarmee zou The Witcher 3 games als Dragon Age: Inquisition wellicht naar het tweede plan kunnen verwijzen. Elke titel die daar voor in aanmerking komt verdient natuurlijk de aandacht.

The Witcher 3: Wild Hunt is op veel verschillende manieren het product van de eerste twee The Witcher-delen. Het verhaal bereikt een climax, maar er zijn ook duidelijk lessen geleerd. Zowel in de opbouw, als in de gameplay en de toegankelijkheid heeft CD Projekt Red andere keuzes gemaakt, die moeten leiden tot een betere game. Behalve van opgedane ervaring profiteert The Witcher 3 uiteraard van de verbeterde techniek. De game ziet er op alle platformen prachtig uit, waarbij we ons zelfs afvragen of we ooit zo’n mooie game hebben gezien op de PlayStation 4. Die pracht en praal heeft ook een keerzijde die we uiteraard niet onbesproken zullen laten, maar de kwaliteit in graphics valt niet te ontkennen.

Toch laat het spel zich niet vangen in het omschrijven van een of enkele onderdelen die samen het grotere geheel vormen. Als er één ding is dat The Witcher 3: Wild Hunt uitstraalt, dan is het ‘avontuur’. Het overheersende gevoel dat ons bekroop toen we de disc voor het eerst in de PlayStation 4 stopte, was dat we zin hadden om de wijde wereld in te trekken. De game biedt immers een gigantische open wereld waarin je vrij mag rondreizen en waarbij alleen het niveau van de monsters die je tegenkomt echt kan gelden als een beperking. Het ‘avonturiersaspect’ trok ons meer aan dan wat dan ook.

En dat terwijl er genoeg andere dingen spelen waar je naar uit zou kunnen kijken. The Witcher 2 verliet de speler immers op het moment dat er net een fikse oorlog oplaaide tussen het Nilfgaardian Empire en de Northern Kingdoms. Geralt of Rivia zelf, ‘de’ Witcher in dit epos, had net zelf een romance met tovenares Triss Merigold achter de rug, terwijl hij nog steeds op zoek was naar zijn eerder zoekgeraakte lover Yennefer. Al die plotlijntjes zorgen samen voor de opmaat naar The Witcher 3: Wild Hunt.